Zulejha Kečo

ZULEJHA KEČO

instruktor

Zulejha Kečo rođena je 25.05.1997. godine u Sarajevu. Uporedo sa osnovnom školom završila je odvojeno odsjek za klasični balet i klavir u OMBŠ „Novo Sarajevo“. Pošto je zbog talenta preskočila razred na baletskom odsjeku, jednu godinu pohađa baletni studio pri Narodnom pozorištu Sarajevo. Po završetku osnovne škole upisuje Srednju muzičku školu (odsjek za klasični balet) i Drugu gimnaziju u Sarajevu, gdje maturira 2015. godine. Od 2015. godine je član ansambla Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

Od 2009. godine do danas aktivno učestvuje u repertoaru Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo. Ostvaruje ansambl i solo uloge u baletima: „Pepeljuga“, „Palčica“, „Giselle“, „Katarina, bosanska kraljica“, „Coppelia“, „Dama s kamelijama“, „Mare Nostrum“, „Paquita“, „Don Quijote“, „Alisa u zemlji čuda“, „Omer i Merima“, „Krcko Oraščić“, „Stabat mater“, „Okovani Prometej“, „Uspavana ljepotica“, „Ples sa Mocartom“, „Žetva“, „Panta Rhei“,  „Šeherzada“,  „Romeo i Julija“… Pored toga učestvuje i u dramskom i opernom repertoaru Narodnog pozorišta Sarajevo.

Od 2017. godine je član Balkan Dance Project-a, savremene plesne platforme koja okuplja igrače i koreografe sa područja Balkana, gdje projekti i predstave imaju za cilj promociju i afirmaciju savremenog plesa. Sa predstavama u produkciji Balkan Dance Project-a ostvaruje brojne nastupe širom Balkana. Usavršavala je svoje znanje na mnogim plesnim radionicama i školama koje su se održavale u BiH, regionu, Francuskoj i SAD-u. Pored toga svoje znanje iz klasičnog baleta i savremenog plesa prenosi na mlade u Sarajevu, ali i širom BiH.

Edukaciju za trening na Pilates Reformerima završila je u maju 2023. godine pod vodstvom dr.sci. Tamara Vračar Ratković.

Mentor: Arijana Baždarević, dipl. trener sporta i licencirana Pilates instruktorica MK metode.